Het drugsconflict in Nederland [NL]

3 November 2019

Het beeld van een met kogels doorzeefde Range Rover in de Staatsliedenbuurt is het symbool geworden van de onderwereldoorlog in Amsterdam. (ANP)

Op 18 september werd Nederland opgeschrikt door de moord op Derk Wiersum, de advocaat van een kroongetuige in een grote zaak tegen een criminele organisatie. [1] De moord was de laatste in een reeks liquidaties sinds het begin van een drugsconflict in 2012. De oorzaak van dit conflict was een verdwenen lading cocaïne, hierdoor ontstond er rivaliteit tussen twee groepen en kwamen er vergeldingsacties. [2] Het escaleert op 29 december 2012 als in de Staatsliedenbuurt Benaouf A., Youssef Lkhorf en Saïd el Yazidi arriveren in een zwarte Range Rover voor een afspraak. Ze parkeren de auto en lopen door de buurt totdat ze plotseling worden beschoten vanuit 2 auto's. Benaouf A., het vermeende doelwit, weet te ontkomen door in het water te springen, maar zijn 2 vrienden hebben minder geluk en worden na een korte achtervolging op brute wijze geëxecuteerd. [3] In de wijk liggen tientallen kogelhulzen van de automatische wapens die gebruikt zijn en verschillende kogels hebben woningen en auto's geraakt, waaronder de Range Rover waarmee Saïd nog tevergeefs probeerde te vluchten. Even later zien motoragenten een van de twee auto's die bij de dubbele liquidatie zijn gebruikt, waarop ze de achtervolging inzetten. Bij een kruising remt de auto onverwachts af en wordt er vanuit de auto op de motoragenten geschoten, die zich laten vallen terwijl kogels hun motoren doorboren. De agenten bleven wonderbaarlijk ongedeerd. [4]

In de jaren erop volgen er nog verschillende spraakmakende gebeurtenissen, zoals de liquidatie van de vriendin van een crimineel die in bijzijn van haar familie werd doodgeschoten [5], een spectaculaire poging om met een helicopter Benaouf A. te bevrijden uit de gevangenis, [6], een afgehakt hoofd dat voor een shisha lounge geplaatst werd [7] en de liquidatie van de broer van Nabil B. begin 2018. [8] De liquidaties beperken zich niet tot Nederland, ook in België, Spanje en Marokko worden moorden gepleegd. [9]

Kenmerkend aan dit conflict is dat de meeste liquidaties worden uitgevoerd door jonge mannen met weinig 'ervaring'. Dit leidde soms tot roekeloze schietpartijen waarbij de kogels in het rond vliegen. [10] Daarnaast zijn er ook al meerdere mensen vermoord in 'vergisliquidaties' [11], zoals Hakim Changachi. De hierboven al genoemde kroongetuige Nabil B. had de vluchtauto geregeld, en kwam in een moeilijkste situatie aangezien hij Hakim en zijn familie al lang kende. Nabil B. besloot om naar de politie te stappen en kroongetuige te worden, tot groot ongenoegen van zijn voormalige opdrachtgever Ridouan Taghi. Ridouan Taghi is op dit moment Nederlands meest gezochte crimineel en heeft tientallen miljoenen verdiend met drugshandel. [12] Toch bleef hij lang onder de radar, hij heeft zelfs geen strafblad [13], totdat hij als opdrachtgever van verschillende liquidaties in beeld kwam. Een week nadat bekend werd dat Nabil B. ging getuigen tegen de groep van Ridouan Taghi werd zijn broer geliquideerd, en kortgeleden ook zijn advocaat. Het is onbekend waar Ridouan Taghi is, maar de autoriteiten gaan ervan uit dat hij zich in het buitenland bevindt. [14] Ondertussen breiden de aanklachten zich uit, zo wordt Ridoaun Taghi verdacht van betrokkenheid bij 20 liquidaties [15] en zou hij ook de opdrachtgever zijn voor liquidaties die zijn uitgevoerd door de motorbende Caloh Wagoh. [16]

Ondanks extra toezeggingen na de liquidatie van Derk Wiersum [17] blijft het de vraag of het genoeg zal zijn om het tij te keren. Nederland is al decennialang een aantrekkelijk land voor drugscriminelen door de goede infrastructuur, een prima economie en lage straffen. [18] Het zal nooit lukken om de gehele drugshandel in Nederland op te doeken, en ook wetten om meer drugs in Nederland te legaliseren zullen maar een beperkt effect hebben aangezien Nederland vooral een belangrijk doorvoerland is voor drugs in Europa. Toch zal er een hardere aanpak nodig zijn om dit soort geweldsuitbarstingen te voorkomen en om de greep die de drugshandel op Nederland heeft te verminderen.

Thanks for reading!